Harald Solaas 2015-01-15 22:25:48

Sportsklubbens historie (Sammendrag)

Snarøya Sportsklubb

Sportsklubben ble stiftet i 1920 og det første navnet var Snarøen Ski- & Ballklubb. Navnet forteller

hvilke idrettsgrener som ble drevet av Sportsklubben på den tiden. I slutten av 20-årene ble bandy tatt opp på programmet, og klubben ble meldt inn i Norges Bandyforbund. På høstgeneralforsamlingen i 1931 ble navnet forandret til Snarøen Sportsklubb.

Hvor banen skulle ligge var viktig, og forskjellige områder på Snarøya ble diskutert. Grunneiere på Langodden og Halden ble kontaktet, og klubben fikk en avtale med Kinch Hansen som var en stor grunneier og eide store områder på Halden. Betingelsen sportsklubben fikk av han var meget gunstige da den fikk anledning til kjøpe 8.5 mål til en pris av kr. 850.- pr. mål, og med rett til å kjøpe mere tomt til samme pris. Kjøpet gikk i orden, og etter en imponerende innsats av klubbens medlemmer fikk de raskt ferdig en grusbane. Grusbanen ligger på samme sted hvor Hundsund skole nu er.

 

Krigsårene på Snarøya

9.  April i 1949 da tyske tropper ble sluppet over Fornebu flyplass spredde de seg fort over områdene rundt omkring og okkuperte vår bane med sitt utstyr. På alle områdene rundt flyplassen ble det gravd skyttergraver og bunkers, og skyts ble satt opp på alle knauser.

Rester av dette kan man fremdeles finne på Snarøya og Fornebu. Kloss inntil det nye klubbhuset er det fortsatt noe som står igjen, som skal være fredet.

Krigsårene fra 1940 til 1945 ble turbulente år for sportsklubben da all organisert idrett opphørte.

Etter en tid da livet ble noe mer «normalt» ønsket tyskerne og Quisling regjering å få det daglige livet tilbake til det som var mulig og tillot endel stevner under kontroll. Mange av de fremste idrettsledere ble arrester. Som en demonstrasjon mot dette ble de tillatte stevner oversett, og det ble arrangert illegale stevner. Når disse stevner ble kjent av nazisten dukket de opp med tyske soldater og Quislings Hird for å stoppe de.

Her på Snarøya ble det arrangert noe som fikk navnet «Jøssingkuppen» i bandy hvor kjente bandyklubber som

Bestum, Stabæk, Speed, Grane (nu Bærum), Snarøen m.fl. deltok. Alle kampene ble spilt på fjordisen rundt Snarøya

 

Klubbhytta i Lommedalen

Til tross for den vanskelige og spesielle tiden var samholdet i klubben meget godt.

Da banen var okkupert av tyskerne var det et ønske om et nytt sted hvor medlemmene kunne samles, Tanken om å bygge en hytte i Lommedalen dukket opp, og det ble handlet raskt. Allerede i 1941 ble det kjøpt en tomt på 5.5. mål ved Aurevann i Lommedalen til en pris av kr. 1750.-. Byggearbeidet ble raskt satt i gang og allerede i 1942 var en hytte på 72 kvm ferdig laftet opp og klar til bruk. Det fortelles også at det var medlemmer som selv hugg alt tømmer som ble benyttet. Etter de bilder som finnes ser vi at det var nok stort sett «Tordenskjolds soldater» som gikk igjen..

 

Klubben hadde en meget aktiv skiavdeling som brukte hytta som utgangspunkt for skirenn.

De fleste av medlemmene var også i den riktige alder og deltok i Milorg. Beliggenheten til hytta langt oppe i skogen i Lommedalen gjorde at den lå godt til rette for Milorg.

Snarøyhytta ble derfor et senter for Milorg som mottok slipp fra England med våpen som ble sluppet i fallskjerm og annet utstyr, og mye av dette ble lagret på hytta.

 

Hytta ble på samme tid mye benyttet av oss yngre medlemmer både sommer og vinter. Vi hadde ikke fjerneste ide eller tanke om hva hytta ble benyttet til eller inneholdt. Kanskje nettopp det at den ble benyttet på en slik måte av flere generasjoner var en årsak til at den gikk klar av nazistenes mistenksomhet 

 

Etter krigen, i 1952 ble det bestemt at Aurevann skulle brukes til Bærums vannreservoar, og hytta måtte rives. Det ble derfor vedtatt at den skulle rives opp settes opp som klubbhus på banen. Og atter engang var det stor dugnadsinnsats av medlemmer som rev hytta, fraktet den på lastebiler ut på Snarøya hvor den ble satt opp som klubbhytte.

 

Utvidelse av banen og hytta 

Da klubben fikk tilbake banen etter krigen var den i en elendig forfatning, og et ønske om å utvide banen meldte seg. Det ble igjen gjort avtale med Kinch-Hanssen om å få kjøpt nye 6.5 mål tomt i tillegg til de 8.5 som var kjøpt tidligere. Han var en generøs og positiv man, og det endte med at klubben betalte bare for 3 mål – resten ga han som en gave.

 

Familien Kinch Hanssen som kom fra Oust gård på Oustøya var en stor grunneier på Snarøya som vi på har mye å takke for. Det er mange områder på Snarøya som vi benytter daglig og som vi har glede av. Ved salg av mange eiendommer ga han bort områder som skulle kunne brukes av alle beboere på Snarøya.

 

Allerede i 1948 ble Bærums første gressbane åpnet på Snarøya. Noe som vakte stor oppmerksomhet da det ikke var vanlig at klubbene hadde gressbane, og absolutt ikke en så liten klubb som Snarøya. g. Ordfører Leif Larsen fra Bærum foretok åpningen og det var den gang den kjente Osloklubb Frigg som fikk æren av å spille første kamp mot Snarøen.  Snarøya Sportsklubb har vært forsynt med dyktige ledere i mange år som har hatt evne til og se å planlegge fremover i tiden..

En som markerte seg spesielt og som vi ikke kommer utenom, bør nevnes og ikke glemmes, er Eigil Sørlie. Jobben han gjorde har vi glede av i dag.

 

Den gamle garderoben ble i 1950 bygd om til en vaktmesterbolig, og klubbens første vaktmester

var Reidar Gresslien som holdt banen og anlegget i meget bra stand. Bolignøden på den tiden

var årsaken til at det ble tillatt å benytte den som bolig, selv om det ikke var innlagt vann eller det som vi i dag regner som selvfølgeligheter i alle hjem. Klubbhytta som da var flyttet fra Aurevann dekket familiens behov med vann og andre nødvendigheter.

 

Neste utvidelse av klubbhuset ble gjennomført i tiden 1958-59 Da ble tømmerhuset utvidet med over 80 kvm og den gamle hyttedelen fikk ny panel på utsiden. Resultatet av dette ble meget bra og Snarøen Sportsklubb fikk et meget flott  klubbhus  med badstue i kjelleren som ble et meget populært samlingssted for medlemmene. Fredag ble valgt som fast dag i badstua, og det ble anledning til å få kjøpt reker og en øl etter badet.

.

Det ble etter hvert meget arbeidskrevende og kostbart å holde både hytta og banen i stand, og det må innrømmes at den store dugnadsinnsats som medlemmene hadde vist i mange år var gått tilbake. Det var blitt andre tider hvor alle hadde nok med sitt eget. En tanke som ble lansert var at kommunen skulle overta klubbens eiendommer mot å holde klubbhytta i god stand. Dette ble heldigvis ikke realisert, noe som vi kan være svært glad for i dag.

 

Sportsklubbens eiendom som vi hadde fått meget gunstig av Finn Kinch Hanssen var etter hvert blitt på hele 15 mål og var av stor verdi.

 

Dagens utrolige klubbhus med baner

Ingen av Snarøens Sportsklubb medlemmer som var med på dette hadde vel trodd eller tenkt at dette skulle få så stor betydning for Snarøen Sportsklubbs – eller som det nu heter Snarøya Sportsklubbs videre liv. Undertegnede som er en av de mange som fikk være med på denne avgjørelsen, er i dag svært glad for å ha vært med på det.

 

Det at Snarøya Sportsklubb hadde eiendomsretten på egen eiendom var meget viktig da Bærum Kommune ønsket å bygge ny skole på Sportklubbens eiendom. Det kom nok som en overraskelse i Bærum Kommune at de faktisk ikke eide området, og det skal ikke nektes for at det ble litt oppstyr om dette. Men protokoller og referater og hva enkelte medlemmer husket fra år tilbake kom til nytte og bekreftet dette.

 

Takket være godt arbeid fra Snarøya Sportsklubb styre og en positiv innstilling fra Bærum Kommune ordnet dette seg på en bra måte slik at alle i dag kan være fornøyd, og samarbeidet med Bærum Kommune er meget godt.

Bærum Kommune har fått et topp moderne anlegg med skole, barnehage, svømmehall og innendørs idrettshall. Noe de kan være stolt av, og som kan være et eksempel for mange.

 

Snarøya Sportsklubb har fått et prektig klubbhus og to flotte baner, langt bedre enn vi noen gang kunne tenkt oss. Begge baner har kunstgress av meget god kvalitet som ikke bare blir brukt av Sportsklubbens medlemmer, men også skolens elever og  Snarøyas befolkning . Om vinteren er det kunstfrossen is på den største banen og den andre blir tilført varme slik at den kan benyttes til å spille fotball hele vinteren. Kan man egentlig ha det bedre – neppe.

 

Harald Solaas     

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket

Kalender

September
MTOTFLS
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123