Akutt skadebehandling

PRICE-prinsippet

Uttrykket PRICE kommer fra engelsk og er en huskeregel for hvordan man skal utføre øyeblikkelig behandling av skader som fører til blødninger.

  • P – beskyttelse (protection)
  • R – hvile (rest)
  • I – is (ice)
  • C – kompresjon (compression)
  • E – heving (elevation)

Når en muskel blir skadet, danner det seg hematom (blodansamlinger) på skadestedet etter bare 30 sekunder. Hvis en akutt leddbåndskade ikke blir behandlet, vil det oppstå et kraftig hematom etter få minutter. Derfor er det viktig å starte behandlingen raskt, og å gjøre den riktig.

Beskyttelse

Det skadde området må beskyttes mot ytterligere skade. Det er spesielt viktig de første 48 timene. Grunnen er at i denne tida vil det fortsatt kunne blø inne i det skadde kroppsvevet.

Hvile

Skadestedet må holdes i ro for å hindre blødning. Det vil for eksempel si at man ikke skal trå på foten hvis ankelen er skadet.

 

Nedkjøling

Nedkjøling demper først og fremst smertene. Når vi senker temperaturen på skadestedet, vil blødningen bli mindre. Vi kan bruke knust is, kjølepakninger eller kjølespray. Deretter bør vi holde skadestedet nedkjølt de første 4–8 timene, eller så lenge det gjør vondt. En måte å gjøre det på er å holde kroppsdelen under rennende, kaldt vann i 20 minutter hver tredje eller fjerde time.

Kompresjon med trykkbandasje

Kompresjon er for å redusere hevelsen i den skadde muskelen/området, jo mindre hevelse jo raskere restitusjon. Legg en trykkbandasje rundt skadestedet. Bandasjen skal være så stram som mulig, men ikke så stram at den hindrer blodsirkulasjonen forbi skadestedet. Kompresjonen bør opprettholdes de første 48–72 timene.

Hold kroppsdelen høyt

Den skadde kroppsdelen skal holdes høyt (over hjertehøyde). Blodtrykket vil da bli lavere på skadestedet, og blødningen blir mindre.

Helsehuset på Fornebuporten:

Snarøya har et samarbeid med Helsehuset på Fornebu hvor spillere får rask behandling. Helsehuset har årlig kurs for foreldre om skadeforebyggende trening. Les mer om helsehusets tjenester her

Forsikring: 
Informasjon om forsikring ved skader trykk her

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket

Kalender

September
MTOTFLS
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123